Past “Start with the end in mind” nog in de Never Ending Story van digitale transformatie?
Opzich “Start With the End in Mind” is het een inspirerende quote en kan het zeker ingelijst worden zoals de "Bond Zonder Naam" of "Omdenken” spreuken. Echter verliest het aan kracht doordat het te pas en onpas gebruikt wordt ongeacht de context.
Het dient op zijn minst ondersteund te worden door:
Waarom doe je wat je doet?
Wat is het kloppend hart van de organisatie. Waar sta je voor?#StartWithWhy
Waar sta je nu als onderneming?
Budget, technische bagage (software, toestellen), interne kennis #AsISWat loopt er goed en wil je meer van?
EN Wat loopt er grondig mank en wil je vereenvoudigen ? #FuckITlist
Dan pas heeft het zin om gefundeerd een toekomstvisie te formuleren #ToBe
Als ik dus heel eerlijk ben in de context van Digitalisering EN zeker als het gaat over SAAS* producten zoals M365 denk ik dat de "start with the end in mind" instelling achterhaald is. De technologie veranderd immers sneller dan wat we nu voor mogelijk houden. (*Software as a Service)
3 valkuilen die ik merk aan deze project aanpak zijn dan ook de volgende:
Het schept de misleidende verwachting bij het management dat het een statisch project is waarin we vlotjes doelen zullen afvinken als we maar goed definiëren waar we willen eindigen.
Het agile gegeven dat nodig is bij digitaliseringsprojecten wordt als gevolg ondermijnd en nieuwe wins tijdens het proces omwille van extra of andere onvoorziene mogelijkheden eigen aan een SAAS project worden niet opgemerkt.
In uitzonderlijke gevallen stel ik zelfs vast dat men bijna een vision board gecreëerd heeft, los van alle realiteitszin onder invloed van deze slogan. Een visie dat dus niet aansluit met de context die aanwezig is en te ver afstaat van de realiteit op vlak van kennis, bestaande softwareoplossingen en budget.
En nee we "willen hetzelfde als de andere bedrijven in onze sector" is niet het ideale uitgangspunt. 😉 😉
Men heeft 9/10 dan niet of te weinig stilgestaan bij het aanwezige fundament en de waarom men binnen de organisatie wil veranderen.
Vooral stilstaan bij wat men niet meer wil ( CFR The Fuck IT list) definiëren is belangrijk.
Als we dan tijdens de implementatie fase merken dat er plots meer of andere mogelijkheden ontstaan laat men deze onbenut gezien de focus op "The End in mind" een tunnelvisie gecreëerd heeft waar geen ruimte is om van af te wijken.
Kortom - mijn inziens- alvorens te bepalen waar je naar toe gaat, is het belangrijk om in het hier en nu te weten waar je staat. Dan pas kan je een zinvolle route uitstippelen.
Bijkomend life happends when your busy making plans dus er dient ook rekening gehouden te worden dat de weg aan verandering onderhevig is. Vooral in dit snel wijzigende technologisch tijdperk.#ChangeIsTheOnlyConstant
Tussentijds focussen op het proces (reflectie en intervisie) is veel belangrijker versus enkel het einddoel blind na te streven. Dit draagt namelijk ook bij tot een grotere betrokkenheid en verkleint de weerstand voor verandering bij uzelf en uw medewerkers. Het uiteindelijke doel is immers dat gebruikers ook de nieuwe tools effectief gaan gebruiken.
Hulp nodig bij het creëren van betrokkenheid binnen je bedrijf?
Nagaan waar er winst & verbetering ligt?
In kaart brengen wat er al is als fundament voor de toekomst?